Občinska knjižnica

PREDSTAVITEV KNJIŽNICE

DELOVNI ČAS

TOREK :

OD 9 00 DO 12 00

ČETRTEK:

OD 14 00 DO 18 00

TELEFONSKA ŠT.: 031 759 209

 

»Knjiga je nekaj več kot besedna struktura. Je dialog, ki ga začne s svojim bralcem. Ta dialog je neskončen, književnost je neizčrpna, in to zaradi preprostega razloga – ker je vsaka knjiga taka. Knjiga ni stvar brez komunikacije: je razmerje, je opora neštetih razmerij. »

(Jorge L. Borges)

Da je knjiga nekaj več kot le sama besedna struktura, in da je opora neštetih razmerij, se lahko prepričate v naši knjižnici – Knjižnici Turnišče, v kateri se dobro zavedamo, da brez aktualnih in informacijskih virov ne more biti pristne komunikacije med uporabnikom in knjigo. Knjižnica Turnišče predstavlja informacijsko in tudi učno središče našega kraja, v njem zavzema posebno mesto, saj povezuje marsikatera področja literarnega in družbenega življenja. Vendar pa knjižnica ni le prostor namenjen, kjer prebivajo knjige, ampak prostor, kjer se pridobivajo nova znanja, prostor za druženje, sprostitev, branje, prebiranje dnevnega časopisja, brskanje po računalnikih in mnogo drugega.

Danes deluje knjižnica Turnišče v novem večnamenskem prostoru, v katerega se je pred dvema letoma preselila iz same občinske stavbe. Knjižnica deluje pod okriljem knjižnice Lendava. Vsa knjižnica je urejena po sistemu prostega pristopa, prav tako je vso gradivo  računalniško vodeno.  Številni in redni obiski kažejo, da knjižnico naši uporabniki zares uporabljajo. To pa kaže tudi na to, da knjižnica uspešno deluje. Trudimo se, da s knjižničnim gradivom dopolnjujemo interese različnih bralcev, tako mlajših kot starejših, tistih, ki po knjigah posegajo za zabavo in tistih, ki so željni resnega in strokovnega čtiva. In krasno je, da  dobrih knjig nikoli ne zmanjka.

Knjiga je naša prijateljica, učiteljica in sopotnica na poti skozi življenje. S knjigo v roki se lahko odpravimo novim dogodivščinam nasproti v neznane dežele; za nekaj časa lahko postanemo vitezi, neustrašni bojevniki, prelepe princese ali mogoče neustrašni vladarji mogočnih kraljestev. Knjige nam krajšajo dolgočasne popoldneve in večere, pomagajo nam preživeti, ko bolni ležimo v postelji ali se le brezpogojno predajamo brezdelju. Marsikdo med nami ne bi znal živeti brez knjig – brez tega dragocenega bogastva izkušenj, nasvetov, občutkov in sanj tistih, ki so živeli ali še vedno živijo med nami, ter pišejo, da bi bil nam – bralcem  svet lepši in preprostejši.

Zatorej, prisrčno VABLJENI vsi v našo knjižnico, tisti, ki že leto za letom  pridno obiskujete knjižnico, in tudi tisti, ki si želite prebirati…Naj vam bodo v vodilo besede našega pesnika in pisatelja Toneta Pavčka »Če ne bomo brali, nas bo pobralo«…Pobralo nas dobesedno verjetno ne bo, bomo pa občutili pomanjkanje, pomanjkanje tistega, kar nam lahko ponudita knjiga in branje.

KAJ PONUJAMO

 • 9.064 knjižnega gradiva in 124 vrst nekjnižnega gradiva;
 • gradivo za vse generacije (za mlajše otroke, mladino in odrasle)
 • vse vrste knjižnega gradiva(gradivo za najmlajše, strokovno literaturo za mladostnike in odrasle, romane, poezije…itd.)
 • pregled revij (Naša žena, Smrklja, Rože in vrt…itd.)
 • možnost uporabe čitalnice;
 • možnost kopiranja in tiskanja;
 • uporabo računalnikov in prostega dostopa do svetovnega spleta;
 • možnost najema prostora za praznovanje rojstnih dni (igralni kotiček v knjižnici) več informacij dobite v knjižnici;
 • neformalni del knjižnice s kotičkom za sprostitev in prebiranje dnevnega časopisja;
 • igralni kotiček za naše najmlajše;
 • pomoč pri izbiranju, izposoji in preučevanju različnega gradiva.

Comments are closed.