Strelsko društvo Štefan Kovač

Strelsko društvo Štefan Kovač

slika_novice

Strelsko Društvo Štefan Kovač Turnišče je bilo ustanovljeno leta 1974 pod imenom Strelska družina Štefan Kovač Turnišče. Poimenovanje društva Štefan Kovač ni naključno, saj je v bližini Turnišča živel ta narodni heroj, ki je padel v drugi svetovni vojni.

Društvo so ustanovili simpatizerji tega športa, da bi se lažje ukvarjali s strelstvom in v tem športu tudi tekmovali. Svoje sposobnosti so najprej merili med seboj, nato pa so začeli tekmovati tudi na raznih lokalnih tekmovanjih. Streljalo se je s serijskimi zračnimi puškami, ki so bile v večini last tekmovalcev. Šele postopoma je bilo društvo zmožno nakupiti nekaj kosov orožja ter s tem omogočiti čim več talentom tekmovanje v strelstvu. Pogoji za izvajanje dejavnosti so bili slabi, saj društvo ni imelo primernega strelišča in se je moralo zaradi tega nemalokrat seliti iz ene na drugo lokacijo.

Z začetkom 90. let prejšnjega stoletja je povezan prehod na tekmovanje s standardnim zračnim orožjem. Kar pomeni, da se je v društvu začelo trenirati in tekmovati z orožjem, ki je v mednarodnem programu. Da je bila to dobra odločitev, pričajo rezultati, saj se je ekipa s puško uvrstila v prvo državno ligo, kjer uspešno tekmuje še danes.

V preteklosti so se v društvu poleg streljanja z zračno puško razvile tudi druge discipline. Danes člani društva torej tekmujejo s serijsko zračno puško, standardno zračno puško, standardno zračno pištolo, malokalibersko puško, velikokalibersko puško in samostrelom na 10 in 30 metrov.

Plod kvalitetnega strokovnega dela je več strelcev, ki so v že zastopali Slovenijo v sklopu reprezentanc. Najuspešnejši član društva je reprezentant Slovenije Robi Markoja, ki je leta 2003 postal svetovni prvak v streljanju s samostrelom v klečečem položaju in osvojil srebrno kolajno v kombinaciji stoječega in klečečega položaja. Dve leti pozneje je osvojil še naslov evropskega prvaka v omenjeni disciplini. Leta 2009 je Robi Markoja postal evropski podprvak s puško velikega kalibra in ekipni evropski prvak z malokalibersko puško.

Ekipe društva uspešno tekmujejo v 1.A državni ligi s puško, v 1.A državni ligi s pištolo, 2. državni ligi s puško, 3. državni ligi s puško, mladinski državni ligi, Pokalu prijateljstva za pionirje, Regijski pionirski ligi SV in na regijskih ter državnih prvenstvih. Udeležujemo se tudi raznih turnirjev doma in v tujini, kjer merimo svoje sposobnosti z mednarodno konkurenco.

Dejavni pa smo prav tako v organizacijskem smislu, saj sta bili v Turnišču leta 1994 in 1997 organizirani državni prvenstvi, kjer so se pomerili najboljši strelci Slovenije. Tudi v prihodnje je poslanstvo društva nadaljevanje strelske tradicije v Turnišču in bližnji okolici ter razvoj športa, ki je Sloveniji prinesel zlato olimpijsko kolajno.

Ker nenehni razvoj strelstva zahteva vedno boljše pogoje za treninge in tekmovanja, je strelišče v osnovni šoli v zadnjih nekaj letih postajalo vse bolj neprimerno za vrhunski šport. Na mednarodnih tekmovanjih se namreč strelja na elektronske tarče, ‘podstrešno’ strelišče pa omogoča zgolj tekmovanje na papirnate tarče. V letu 2008 je tako dozorela ideja o novem strelišču za zračno orožje. V prostorih podjetja Agrocorn v Turnišču je nastalo sodobno strelišče, ki bo omogočalo boljše pogoje za treninge. Strelišče opremljeno z 8 avtomatiziranimi stezami, s 6 najsodobnejšimi elektronskimi tarčami in računalniškim simulatorjem. Naložbo je s proračunskimi sredstvi podprla tudi Občina Turnišče, sredstva pa so prispevali tudi sponzorji SD Štefan Kovač Turnišče. Na vidiku pa je tudi 50-metrsko strelišče za malokalibersko puško. Slednje bi veliko pomenilo predvsem Robiju Markoji, saj je zdaj najbližje primerno strelišče za treninge v Ljubljani. Obenem pa bi to strelišče pomenilo tudi možnost za razširitev te discipline v naši regiji.

Comments are closed.