NK Turnišče

LogonkTurNK Turnišče

Z nogometom so se v Turnišču začeli ukvarjati zelo zgodaj. Začetki segajo v leto 1934, ko je takratni učitelj Babič prinesel prvo nogometno žogo. Za takratne razmere je bila pravo čudo. Aktivneje so se dijaki in študentje začeli ukvarjati z nogometom v letih 1938 in 1939, ko so pritegnili tudi kmečko mladino. V tej prvi generaciji so igrali: Jože Zadravec, Jože Čeh, Štefan Raj, Alojz Žižek, Jože Koren, Alojz Koren, Anton Draškovič, Franc Skledar, Štefan Horvat, Franc Zadravec in Toplak.

Že takrat so imeli v svojih vrstah dobre nogometaše, saj je na primer Jože Zadravec, eden glavnih organizatorjev nogometa v Turnišču, nastopal za soboško Muro. Za soboškega ligaša pa so nastopali še nekateri. Za nogomet je v Turnišču vladalo veliko zanimanje in leta 1941 so ustanoviti nogometni klub Turnišče. Med ustanovitelji so bili pokojni Jože Zadravec, Jože Čeh, Štefan Raj, Franc Skledar in Štefan Horvat – legenda turniškega nogometa in prvi kmečki fant, ki so ga pritegnili v svoje vrste dijaki in študentje. Žal je okupacija preprečila ambiciozne načrte mladih nogometašev Turnišča, a nogometna dejavnost vseeno ni zamrla. Okupacijske oblasti so sicer podpirale nogomet, vendar so ga tudi izrabljale v svoje interese. Mladi fante zavedni Slovenci so se temu primerno organizirali in vključevali v narodnoosvobodilno gibanje, nekateri kot organizatorji, drugi kot borci, ki so tudi žrtvovali svoja življenja. Prav zato sedanja generacija organizatorjev turniškega nogometa zelo ceni junaška dejanja svojih predhodnikov.

 

Razvoj nogometa v Turnišču je zahteval tudi boljše igrišče, saj igrišče ob tedanjem sejmišču, na katerem so igrali nogomet vse od ustanovitve kluba, ni bilo več primerno. Zato so se leta 1951 v Turnišču odločili, da zgradijo novo igrišče pri krajevnem uradu, kjer je še danes. Dokončali so ga leta 1952. Pri gradnji novega igrišča so največ prispevali Jože Horvat, Julij Klepec, Štefan Horvat in Pavel Zadravec

Comments are closed.