Čevljarski muzej

cevljarski

Čevljarski muzej je bil ustanovljen 1979 leta v čast vsem čevljarjem, ki so takrat delovali na našem območju in so pomembno vplivali na razvoj samega kraja. Na nastanek čevljarskega muzeja so vplivali čevljarski ceh in pa tudi industrija obutve Planika.

Muzej je postavljen v pravi prekmurski hiši, pokrit s slamo. V prav takšnih hišah so imeli nekoč čevljarji svoje delavnice, katere niso bile namenjene le za opravljanje čevljarske dejavnosti, v hiši je namreč bil prostor v katerem se je zadrževala cela družina, v tem prostoru so jedli in spali. Razporeditev in ureditev hiše je bila podobna kot predstavlja muzej. V muzeju lahko vidite veliko orodja in pripomočkov s katerimi so čevljarji izdelovali svoje čevlje. Človeka ki je izdeloval čevlje so imenovali mojster, vse ki so mu pri opravilu pomagali pa so naslonili z imenom vajenci. Pri izdelavi čevljev je sodelovala vsa družina, ponavadi so delali cele dneve, velikokrat tudi ponoči.

V samem muzeju so razstavljeni čevlji in stroji, s katerimi so šivali čevlje, vendar so slednje začeli uporabljati šele v 19. stoletju.

Čevljarski muzej smo prenovili, kar omogoča ohranitev naše dediščine tudi za potomce.

Ogled čevljarskega muzeja je mogoč po predhodni najavi na telefon 031759209 ali na elektronski naslov turizem.turnisce@gmail.com

 

 

Comments are closed.