Kovačeva domačija

kovačeva

KOVAČEVA DOMAČIJA
DOMAČIJA IN MUZEJ DRUŽINE KOVAČ
Nedelica 118, 9224 Turnišče

Obnovljene Kovačeve domačije ne doživljamo kot mrtev in zaprašen muzej, ampak kot drugi dom. Želimo si ga deliti s krajani in z vsemi obiskovalci, ki jih zanima, kako so nekoč živeli v prekmurskih slamnjačah in kako lahko povežemo preteklost s potrebami sodobnega počitniškega bivanja. Mnogim bo obisk obudil topel spomin na stare čase in na lastno mladost, mlajšim pa bo sporočilo o življenju njihovih babic in dedkov.

Z obnovo Kovačeve domačije nam je uspelo združiti etnografski in zgodovinski vpogled v našo preteklost. Spominska plošča na hiši in muzejski del v mali iži govorita o našem slavnem predniku in krajanu Štefanu Kovaču, narodnemu heroju, ter o težkih časih, ki se jim tudi tukajšnji ljudje niso mogli izogniti. Cimprača (brunarica, ometana z glino in pokrita s slamo) je bila postavljena leta 1877 na temeljih starejše hiše. Leta 1995 je družina Štefana Kovača ml. hišo odkupila in jo ob pomoči sorodnikov in Zavoda za varstvo narave in kulturne dediščine Maribor obnovila. Na Kovačevi domačiji človek začuti širino in mir prekmurske ravnice. Pokrajina in gostoljubje krajanov ga napajata z energijo in željo po druženju. Kovačeva domačija odpira svoja vrata za oglede in občasna srečanja ob narodnih dogodkih (pastirski večeri ob ognju, ličkanje koruze, nastopi folklornih skupin, prikazi tradicionalnih obrti). Ob tem boste lahko okusili prekmurske dobrote, na voljo pa vam bodo tudi pristni kmečki pridelki.

Štefan Kovač – Marko, prvoborec in organizator OF ter upora v Prekmurju in Medžimurju

Obiskovalci ali večje skupine se lahko za obiske ali prireditve dogovorijo z lastnikom ali pokličejo na Občino Turnišče.

Štefan Kovač ml.;

Tel: (01) 43 63 188 ; GSM: 041 781 447

 

 
Občina Turnišče: 
E-pošta: turizem.turnisce@gmail.com
http://www.kovaceva-domacija.com
 
 

Comments are closed.