Rastišče sibirske perunike

perunika

Na našem, od 14. junija 2004 leta, na pobudo OŠ Turnišče  z  občinskim odlokom Občine Turnišče, zaščitenem – varovanem rastišču  se lahko naužijete lepot, ki nam jih podarjajo zaščitena sibirska perunika, močvirski svišč.

Habitat travnik je naravni spomenik.

Dovoljen je v uporabo za učni prostor in kot turistična točka z vzgojno – izobraževalnim ciljem.

Vrsta: sibirska perunika (Iris sibirica L, Siberian iris, Sibirische Iris)

Sibirska perunika je trajno zelišče iz družine perunikovk. Ime perunika naj bi dobila po slovanskem bogu Perunu. Znanstveno ime izvira iz imena starogrške boginje mavrice, Iris.

Ljubi vlažna, bazična in apnenčasta tla. Ima čudovite modrovijoličncvetove, sestavljene iz šestih, pri dnu zraslih cvetnih listov; zunanji trije so nekoliko drugačni od notranjih treh. V cvetu naštejemo tri prašnike in tri brazde pestiča. Na približno 50 cm visokem steblu sta dva, največkrat pa  štiri in celo pet modrovijoličnih cvetov. Listi so ozkosuličasti, široki do 1 cm, priostreni, pritlični listi pa so precej krajši od stebla.

Po odcvetenju nastanejo zelene, trikotno oblikovane glavice. Nato se rjavo obarvajo. V rjavoobarvanih odprtih plodovih opazimo mnogoštevilna ploščata semena. Za razmnoževanje je potrebna stratifikacija.

 

Comments are closed.