Ferencovo senje

ferencovoNa jesenski nedeljski popoldan se na parkirnih prostorih tovarne Planika odvija tradicionalno FERENCOVO SENJE, ki ga organizirata Zavod Koušta Turnišče in Občina Turnišče.

Samo ime Ferencovo senje izhaja iz tega, da je sejem vedno potekal na god Ferenca, ki je 4. oktobra. Turnišče je bilo že v preteklosti znano po raznih senjih. Temu je pogojevala predvsem pomembna lega kraja, saj so skozi njega potekale pomembne gospodarske poti, tako  je kraj postal tudi pomembno gospodarsko in kulturno središče.

Prvo Ferencovo senje je bilo leta 1896, vendar so ga leta 1952 oblasti prepovedale. Takrat je zamrlo tudi veliko drugih senj. Ohranila se je samo sejemska prireditev, ki poteka vsako leto na Veliko mašo 15. avgusta.

Ferencovo senje smo leta 1996 ponovno obudili. Osnovna dejavnost je sejemska prireditev, prikaz in prodaja izdelkov domače obrti:

– izdelovalci iz lesa

– čebelarji in medičarji,

– izdelovalec žebljank,

– konjerejci,

– domače vinogradniško-sadjarsko društvo,

– v okviru Kulturnega društva A.M.S. iz Renkovec, sta se predstavila kupinarja,

– domače Društvo kmetic, pa je s svojimi kulinaričnimi dobrotami pritegnilo največjo      pozornost.

Da se obiskovalci po ogledu stojnic lahko okrepčajo, poskusijo prekmurske jedi in poklepetajo v prijetni družbi skrbijo domači gostinski ponudniki in domača glasbena skupina.

V neposredni bližini je odprt Čevljarski muzej, kjer imajo mlajše generacije vpogled v delo in življenje naših prednikov, kajti prav čevljarska dejavnost je v našem kraju pustila velik pečat, zato mnogi obiskovalci izkoristijo priložnost in si muzej ogledajo.

Ob tem je potrebno omeniti še cehovsko dejavnost, ki je prav tako zaznamovala za kraj. Cilj sejma je poudarek na razstavljanju, prikazovanju in ohranjevanju domače obrti in tradicije.

 

Comments are closed.