Tradicionalni slovenski zajtrk 2022
Osnovno šolo Turnišče je v okviru tradicionalnega slovenskega zajtrka danes obiskala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ga. Irena Šinko z namenom promocije lokalne ponudbe v občini ter spodbujanja lokalnih pridelovalcev in predelovalcev. Poudarila je pomen kratkih verig in pomen lokalno pridelane hrane. Vodja kabineta ministrice g. Dejan Süč je nagovoril učence o pomenu odnosa do hrane in slovenske hrane.
Na osnovni šoli so ju sprejeli vodstvo osnovne šole in župan Občine Turnišče Borut Horvat.
Ob tej priložnosti so se učenkam in učencem predstavili lokalni pridelovalci g. Robi Ščap s pridelavo mleka na kmetiji, g. Branko Dominko, ga. Marija Nemec in g. Jože Tratnjek s pridelavo medu in g. Marko Slavič s pridelavo in predelavo bio-izdelkov. V okviru tradicionalnega zajtrka so učenci in gostje poskusili lokalno pridelano hrano (kruh, maslo, med, mleko in jabolka).
Tudi letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk naj za otroke postane poseben praznik. Osrednja tema, ki je bila tokrat posebej izpostaviljena, je mleko in mlečni izdelki. K temu spodbujamo tudi z letošnjim sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!«
Osnovne šole, vrtce in zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami smo že pred poletnimi počitnicami spodbudili naj se nanj pripravljajo z raznimi dogodki, samo doživetje zajtrka pa nadgrajujejo z izobraževanji o pomenu lokalne hrane in zdravega načina prehranjevanja. Na ta dan postrežejo tradicionalna živila zajtrka, kot so med, maslo, mleko, kruh, jabolka ali drugo sveže in suho sadje lokalnega oziroma slovenskega porekla. Sam projekt pa spodbuja, da po lokalnih živilih posežemo tekom celega leta in jih kupujemo tudi na najbližji kmetiji ali zadrugi.